Necesarul de finanţare al României scade uşor în 2014
Erste: Necesarul de finanţare este evaluat la 9,8% din PIB, uşor sub nivelul din 2013
Reducerea rezervelor minime obligatorii va susţine cererea internă pentru titlurile de stat. Tendinţa generală în sensul unor randamente mai mari va persista
Necesarul de finanţare al României va scădea uşor în 2014, la 9,8% din PIB, iar reducerea rezervelor minime obligatorii ar trebui să susţină cererea internă pentru titlurile de stat, potrivit unei analize Erste privind piaţa obligaţiunilor din Europa Centrală şi de Est în 2014.
Necesarul brut de finanţare al României pentru anul viitor este evaluat la 65 mld. lei sau 9,8% din PIB, uşor sub nivelul de 70 mld. lei (11,2% din PIB) din 2013. "Ca urmare a strategiei Ministerului de Finanţe de prelungire a scadenţelor emisiunilor de obligaţiuni în monedă locală de pe piaţa internă şi de control al costurilor împrumuturilor, datoria guvernamentală este în prezent distribuită mai echilibrat pentru următorii ani", explică analiştii Erste.
Şi baza de investitori s-a extins în 2013, iar nerezidenţii deţineau în toamna acestui an 22% din obligaţiunile şi titlurile emise în lei, în creştere de la nivelul de 6%, în urmă cu un an.
Proiectul Legii bugetului de stat pe 2013 a fost publicat pe site-ul Ministerului Finantelor. Bugetul din acest an prevede venituri de 98,18 miliarde de lei si cheltuieli de 116,35 miliarde de lei, rezultand un deficit de 18,17 miliarde lei.
(sursa Business 24)
(sursa Business 24)
"Anul acesta, Romania va avea o crestere economica de peste 2%. Au aparut mai multe firme decat s-au inchis. Au fost deblocate fondurile europene, obtinand totodata un an in plus pentru absorbtia acestora, ceea ce inseamna ca firmele din Romania vor avea la dispozitie un plus de aproximativ doua miliarde de euro.
Avem cea mai mare crestere a lucrarilor de constructii din UE. Am atins un nivel record de exporturi, avem un deficit de 2 ori mai mic decat in aceeasi perioada din 2011, am castigat credibilitate externa si astfel ne-am imprumutat la niveluri minime, avem cea mai mare crestere a productiei auto din Europa, am atins locul 2 in UE la cresterea productiei industriale. Toti acestia sunt indicatori care arata ca lucrurile merg intr-o directie buna", a afirmat Daniel Chitoiu, intr-un comunicat de presa.
Raspuns:
Cred ca este o super veste buna, daca Romania poate acoperi un necesar de finantare de aproximativ 70.000 milioane de lei/an in doi ani consecutivi inseamna
ca se imprumuta aproximativ 30.000 milioane de euro in doi ani, este extraordinar, cu banii astia se poate construi un nou Bucuresti doar otel si sticla
sau se pot face 25 de ferme private (la cheie) de 300.000 euro/bucata in fiecare sat din Romania, adica 100.000 ferme cu minim 5 oameni ocupati => 500.000 noi locuri de munca pe termen lung, merita