Unde s-au dus atâţia bani? În Grecia au intrat în 35 de ani 450 mld. €, dar nu poate să plătească 1,6 mld. € către FMI
astăzi, 00:08
Grecia a primit începând cu 1980 fonduri europene de 200 mld. euro, iar după criză 250 mld. euro din bailout-ul de la zona euro şi FMI.
Cele 450 miliarde de euro primite de Grecia în ultimii 35 de ani de la UE şi Fondul Monetar InterÂnaÂÅ£ional reprezinÂtă de aproape două ori ÅŸi jumătate PIB-ul de acum al ţării, dar cu toate acestea Atena nu este capabilă să plăÂtească 1,6 miliarde de euro către FMI.
Grecia a devenit astfel prima ţară din lumea dezvoltată care a intrat în default faţă de FMI.
Unde s-au dus atâţia bani? ÃŽn ceea ce priveÅŸte fondurile primite de la UniÂÂÂunea Europeană, planificarea proasÂtă, managementul defectuos ÅŸi frauda, încurajată de lipsa de supraveghere din partea autorităţilor, au limitat beÂneficiile pentru ecoÂnomie.
Notorii în Grecia sunt poveÅŸtile cu fermierii din regiunile sărace care ÅŸi-au luat maÅŸini de lux din fondurile europene desÂtiÂnate dezvoltării agriculturii.
AutoÂriÂtăÂÅ£ile nu au făcut niciun efort mai serios pentru a verifica modul în care fonduÂrile europene au fost gestionate în ultimele decenii.
Åži unde s-au dus banii de bailout? Mai puÅ£in de 10% din bani au fost folosiÅ£i de guvern pentru reformarea ecoÂnomiei ÅŸi pentru protejarea socieÂtăţii.
Spre deosebire de cele mai multe ţări europene, care au permis deficitului bugetar să se „umfle“ semnificativ penÂtru a-i proteja pe pensionari ÅŸi pe cei care primesc ajutoare sociale, Grecia a fost forÅ£ată să reducă deficitul, adică cheltuielile, cu impact imeÂdiat asupra penÂsiilor ÅŸi salariului minim. Cea mai mare parte a banilor s-a dus la băncile străine, nume mari din Europa ÅŸi Statele Unite, care au îmÂpruÂÂÂmutat Grecia înainte de criză.
Peste 48 mld. euro au fost foÂlosite pentru salvarea băncilor greÂceÅŸti, forÅ£ate să înghită pierderi, ceea ce le-a slăbit capacitatea de a se proteja pe sine ÅŸi de a-i proteja pe deponenÅ£i.
Alte 140 de miliarde de euro au fost cheltuite pe plata datoriilor ÅŸi doÂbânÂzilor originale.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.07.2015
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu