Pentru că Fermierul a fost neglijat și aprope de batjocorit, cu toate că depindem în fiecare zi de produsele muncii lui nu s-a gândit nimeni în 30 de ani că Fermierul are nevoie de ferme tip la cheie, cu proiecte făcute de specialiști, fără complicații inutile fără dobânzi bancare care să îl falimenteze, fără complicații cu utilaje enorm de scumpe alese după ureche, proiecte la care sa se asigure educație și practică standard înainte de punerea în funcțiune.
Justificări guvernamentale, nu stimulăm produsele agro-zootehnice de valoare crescută de frica gripei aviare, de frica vacii nebune și de frica pestei porcine, în rest totul ok...
Păi în perioada actuală chiar de aici ar trebui să începem, nu că de ce ne e frică nu scăpăm ci din cauza faptului că putem presupune că deja am intrat cu tot onorul într-o zonă gri a amenințărilor biologice, războaie perfide care nu țin cont de nimic, siguranța agroalimentară fiind mai importantă ca niciodată.
Adică să construim din plecare ferme standard care să reziste amenințărilor bio, cu proceduri speciale și sisteme de alarmare specifice, păi se poate asta ? da se poate și este la modă...
REFORMA alege să transforme programul Fermierul într-un program perpetuu care să ofere ferme standard la cheie de o valoare maximă a investiției de 300.000euro, fără aport propriu din partea fermierului, cu rambursarea împrumutului fără dobândă în 10-15 ani.
De unde bani ? din bugetul general consolidat din care 30% merge la pensia nediscriminatorie, 30% merge la bugetari, 30% merge la investiții și 10% la rezervă, la care se adaugă și fondurile Uniunii Europene, să zicem că în următorul cincinal se pot mobiliza 30 de miliarde de euro.
Merită să investim 30 de miliarde euro în siguranța alimentară ? Cred că este o idee bună mai ales în vremurile pe care le trăim și mai ales privind către perioada care va veni, civilizația globală așa cum o știm începe să resimtă un sindrom de creștere combinat cu un sistem financiar internațional nu foarte grozav, cu datorii uriașe, crize ale resurselor importante, șocuri legate de sănatatea populației gen COVID și lipsă de viziune și voință politică.
Câte ferme intră în 30.000.000.000 euro ? păi intră 100.000de ferme x 300.000 euro, adică aproximativ 25 de ferme standard în fiecare sat, ferme standard de văcuțe, porcușori, găinușe sau oițe câte intră în 300.000euro și intră destule însă și livezi de caiși, pruni, meri, cireși, vișini, fructe de pădure, stupine dar și ferme legumicole sau ferme de cultură cerealieră.
Asta înseamnă cel puțin 500.000 de locuri de muncă, o întreagă industrie de suport și o întreagă industrie de valorificare și asta e tare...
De ce ferme standard ? pentru că ar fi un fel de IKEA :) același proiect gata de montat la fața locului cu toate șuruburile pregătite, iar în funcționare ar fi un fel de McDonalds cu aceeași imagine, cu aprovizionări uniforme centralizate și vânzări ghidate, super tare...
De ce ferme standard de dimensiuni reduse ? poate că ar fi mai bine câteva supercombinate ? este mai bine cu ferme standard de dimensiuni reduse datorită economiilor de scală, pentru că sunt mai ușor de condus, rata de profitabilitate este mult mai bună datorită controlului responsabil, apare și posibilitatea deservirii pieței locale într-o manieră uniformă, iar în caz de eveniment bio se pot carantina mai ușor și foarte important constituie un sistem de preavertizare extrem de eficient fiind uniform dispuse în teritoriu...
Adică facem din nou C.A.P. ? nu chiar...e tot o formă de cooperație însă mult mai modernă și la alt nivel, cooperare la proiecte, materiale de construcție, echipamente, șeptel, semințe, etc și bineînțeles la vânzare sau procesare, super tare...IKEA și McDonalds în același loc :)
Adică asta ar fi mult mai inteligent decât clasicele investiții nonproductive ? da, cel puțin până pornim primele 100.000 de ferme :)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu