marți, 20 iulie 2021

Chiar semănăm cu Grecia?

Aproximativ 11milioane de locuitori, peste 13.000km de coasta maritimă și peste 80% din teritoriu muntos, peste 300 miliarde euro PIB, pe locul 15 in clasamentul economiilor dezvoltate U.E.

Grecia moderna a fost înființată în 1830 după victoria în Războiul de Independență Grec împotriva Imperiului Otoman, însă își trage seva din Grecia antică care este considerată leagănul culturii occidentale, locul de naștere al democrație și al omului liber, al filozofiei occidentale, al Jocurilor Olimpice, al literaturii occidentale, al dramaturgiei occidentale, al științelor, etc. Grecia deține 18 situri în patrimoniul mondial UNESCO cu numeroase vestigii antice dar și moșteniri din perioada bizantină.

Patria unei numeroase comunități de afaceri cu reprezentanți în întreaga lume, Grecia depinde de industria turismului, peste 80% din realizări fiind generate de cei peste 7 milioane de turiști care îi trec pragul în fiecare an, în același timp Grecia este posesoarea celei mai mari flote comerciale din lume cu peste 3000 de vase și un tonaj de peste 200 miliane de tone, apogeul din anii 1970 fiind de 5000 de nave, mare parte înmatriculate sub pavilioane străine.

Sistemul de taxe și impozite este foarte elaborat susținând la rândul său un sistem de protecție socială detaliat care încearcă să ofere un răspuns adecvat sezonalității din turism și procesului de creeare de noi locuri de muncă considerat de mulți cetățeni destul de lent, șomajul în anumite zone fiind reprezentativ.

În același timp, zona cea mai importantă pentru formarea bugetului este reprezentată de impozitele pe proprietăți sau îmbunătățirile adecvate turismului, în timp ce nedeclararea veniturilor, evaziunea fiscala gen ”vânzare fără bon”, pensionarii fictivi și construcțiile nedeclarate sunt destul de întâlnite, iar rezistența populației la sistemul de taxe pare să fie legată de vremurile când taxele și impozitele erau strânse de Imperiul Otoman, inspectorii fiscali fiind considerați destul de flexibili.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu