vineri, 9 iulie 2021

De ce să nu plătim taxe pe active, clădiri, terenuri, mașini?

Pentru că este anticonstituțional, imoral, împotriva legilor de bază ale fiscalității și antidemocratic fiind un element de presiune la îndemâna oricăror elemente politicianiste lipsite de scrupule.

Cum funcționează acum lucrurile, de exemplu o familie de tineri își cumpără în rate un apartament de 100.000euro TVA 5% cu plata în rate pe o perioadă de 30 de ani, folosind pentru plata ratelor sumele de bani rezultate din salarii, impozitul anual fiind aprox.1000lei/an, din păcate la achizitia apartamentului nu au stiut cât este impozitul și mai grav nu au avut cum să cunoască ce le va oferi viitorul, lor sau fetiței lor care este moștenitoarea de drept și faptul că statul le va lua și impozit la 30 de ani încă 5,5%, pentru un bun cumpărat din salariu...

De fapt, dacă se întâmplă ceva neprevăzut și acum previziunile sunt foarte greu de făcut în orice domeniu, lipsă de locuri de muncă, boli profesionale, accidente, divorțuri, calamitați sau crize financiare, etc și ajung să nu îsi poată plăti impozitul pe apartament, statul îi poate executa legal ca rău platnici pe ei sau pe fetița lor, chiar fără să îi informeze sau să îi cheme în instanță deoarece au schimbat legea și acum înca un paradox legal a devenit posibil sub bagheta iscusită a unor interese imobiliare obscure...spre veșnica rușine a generației noastre...

De drept, conform art.44 din Constituția României proprietatea privată este garantată, iar faptul că statul îi obligă să devină rău platnici în situații aflate deasupra voinței personale și să își vândă apartamentul este ilegal și imoral.

De ce este împotriva legilor de bază ale fiscalității? Pentru ca dubla impozitare este interzisă, fiind măsura unui sistem corupt și ineficient, în cazul nostru sumele plătite pe ratele la apartament provin din salariu și au fost deja impozitate, iar ineficiența provine din marea masă de funcționari care se chinuie cu impozitele pe active.

De ce este antidemocratic? deoarece nu a interesat pe nimeni din clasa politică, iar dacă s-ar vota cu siguranță toți am alege să plătim de exemplu 10% la TVA la achiziția apartamentului însă să stim că lăsăm moștenirea fără datorii și fetița în cauză va avea unde să locuiască indiferent de traseul pe care viitorul il rezervă și mai ales fără ca statul să o poată face rău platnic și să o execute fără reprezentare în instanță :(

Când clasa politică prin impozitul pe active a pus presiune incorectă pe cetățeni și de ce? nu știu exact de ce însă imi aduc aminte de povestea ARO, singura fabrică de autovehicule de teren, care a încercat cu disperare să supraviețuiască și să se modernizeze, cu știri de presă că va fi achiziționată de nume mai mari sau mai mici, ARO Câmpulung, producător lovit direct de impozitul auto aberant de mare la 2400cmc pentru o masina românească folosită de grădinari care bineînteles au renunțat să mai cumpere piese ARO 244, 243 pentru reparații sau mașini ARO noi chiar dacă aveau un motor Andoria performant, iar restul poveștii îl știm, doar hale în ruină.

Sigur ar trebui să îi amintim și pe grădinari care au fost forțați să renunțe la proprietatea lor cu toate că era garantată prin Constituție, un bun scump de care depindeau pentru valorificarea producției...

Ar trebui să adăugăm și firmele de transporturi care sunt lovite de impozite și asigurări pe parcurile auto, în cazul lor fiind și imoral, practic statul impozitând echipament productiv la nivel de ev mediu, echivalent cu impozitul pe cazma sau pe găleată deoarece sunt producătoare de valoare :), iar impozitul pe profit și circulația mărfurilor este neîndestulător...plus salariile funcționarilor care se ocupă cu colectarea și urmărirea :)

Sunt sigur că Administrația modernă în România trebuie susținută cu toate forțele, iar bugetul statului poate fi un factor de progres autentic însă sunt ferm convins că trebuie să eliminăm impozitele pe active deoarece sunt anticonstituționale, cu menționarea în Constituție doar a impozitului pe profit și pe circulația mărfurilor.

În cazul nostru, familia de tineri care își cumpără un apartament nou de 100.000 euro plătește TVA 10% și are un apartament proprietate pentru ei pentru fetița lor din care nu îi poate executa silit statul fără reprezentare in instanță...fără să mai plătească vreun leuț impozit vreunui intres obscur...:)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu